Friday, October 30, 2009

Politik Bloggers

Masa kat Bagan Pinang, aku ada melawak ngan Wak AlBanjari kata nak tulis hal politik bloggers... Waktu tu, wak gelak2 je respon ala-ala miang-miang keladi... mahu tapi malu.. sebab memang ada kes satu dua pimpinan bloggers yang bawak masalah ( ayat ala2 TGNA... wakaka... masih hikmah nie beb!!)... lebih sadis waktu tu ada pulak yang bukan bloggers pergi jaja nama bloggers kehulu kehilir... wakaka... ramai kata perangai mcm cicak.. entahlah... x tau mana perkaitan 'dia' itu dengan cicak... tapi pelik sampai sekarang aku belum nampak wak, cenangau, sya, anaz, cyberboron, topeng, ummi atau mana-mana bolggers tulis perihal cicak nie... jangan esok2 dapat makan telur cicak ngan minum air kencing cicak lagi sudah... huahua

Hari nie, aku nak realisasikan lawak aku tu ke dunia maya... peduli apa aku wak nak marah... wakaka... btw, diapun termasuk salah seorang pemain dalam politik bloggers nie... kan ke dia bloggers 'tutttt'... wakaka.... cenangau pasti tau... tapi 'tuttt' tu x bawa makna negatif la.. cuma agak moden skit... huahua... kene dengan gaya hidup masa kini... malah, akupun akan sama 'tutt' ngan wak kalau aku berada dalam posisi selesa... wakaka... saja tinggalkan pembaca dengan tafsiran 'tutt' sendiri... dan untuk wak, sila ingat kembali saat makan2 bawah pejabat adil... dengan team Warta Bagan... ala, dengan budak Pakaq tu... amacam, ingat??...huhuhu... ala malam lepas kita g jumpa dr dzul, ustadz deris n Yb salahuddin tu... yang gambar wak kene snap ngan siput babi... x kan x ingat lagi!!... wakaka

Aku kat Bagan Pinang x lama, just seminggu... dalam 8 hari kot... tupun sebab aku ikut wak balik sejekap hari isnin... tapi hari rabu, subuh2 hari wak dah calling2 kata nak gerak bagan pinang... perghh semangat betul dia... nasib baik dia drive sepanjang jalan... sempat gak la aku membuta ngan amannya... hehe... walaupun sepanjang jalan tu entah bape kali berhenti tepi jalan... dan sesat-sesat sikit... ala, biasalah pergi tempat orang x kanlah nak tau jalan macam kat kampung sendiri... eh, lupa pulak nak bagi kredit kat abang deris bagan utama... dia la yang ambil aku masa mula2 sampai... lepas aduka just drop aku kat bus stand PD... hehe... tapi lepas dia belanja aku sarapan la... n dia kene segera g KL.. urusan perkahwinan dia katanya... entahlah aku x pasti... tapi hal keluarga la.... dan aku kan jenis nekad... bak kata aduka.. tunggu punya tunggu, abang deris yang datang jemput... tq2 (setelah aku call dan pasti wak n da geng sedang tido nyenyak)

Ok, cukup bab aku... kita fokus pada bloggers otai... huhu... bukan nak kritik.. just nak cerita bab politik yang diamalkan... huahua... kat sana ada 2 team yang besar boleh kata team MSK dan Team Wak la kot atau uncle zorro ada team sendri??... aku x pasti... namun yang pasti sepatutnya boleh lagi besar... tapi just sebab simple mistake... yang ntah apa2... semua bloggers otai terlibat telah tertipu.... ahaks... membuktikan merekapun manusia biasa... tapi yang x tahan, ditipu oleh orang yang sama lak tu.. wakaka... setelah ditipu beberapa kali... kesianpun ada... tapi bila pikir-pikir balik... sebenarnya ia satu lawak tahap antarabangsa... huhu... atau kenangan terindah mungkin... atau apa-apalah.. cuma moralnya... jangan sampai kalian ditipu sekali lagi lepas-lepas nie... aku tulis kalian bukan kita sebab... siapalah aku... huhu... rasa paling x membantu... dah la dtg tangan kosong... tetiba nak ngaku bloggers... sebab tu aku terkedu bila meeting n dr dzul tanya... n U dari blog mana??... wakaka... x kan aku nak jawab Bukan Budak Dunia??... haha.. lawak2... tapi aku pun admin bagan utama gak... hehe

Waktu di sana baru aku nampak bagaimana cara bloggers bekerja... aku terpaksa angkat tangan respeks pada diorang... mungkin aku x dapat nak name sorang2 but sekurang2nya beberapa orang sangat mengesankan aku. Kalau kat bukit Gantang, aku bertugas dengan pemuda Parit Buntar. So, just handle ceramah kelompok n pergi jemput penceramah kat markaz induk air kuning, kene halau biasa. So, kerjanya sekitar markaz tempat aku bertugas ngan markaz induk serta tapak ceramah... ada la aku handle audio yang cikgu azli suh jaga... But kat bagan pinang... ala2 kene handle dari hujung ke hujung Bagan Pinang. Cari news... dan paling cekap bab nie.. dan paling aku respeks adalah sya reformis n anaz... perghh... aku rasa kerja depa paling superb... bukan memuji lebih2... btw aku x kan dapat apa-apapun... kenalpun baru la tu.. sebelum nie just kenal2 di alam maya je... bayangkan... sampai jam 3 pagi... masih terkejar2 cari news.. snap gambar sana-sini... wa caya sama u'all beb!!... dan jam 7 pagi ada pulak prog dengan srikandi... mak ai... ketua srikandi malaysia tu!... dan anaz lak... secepat kilat,... time makan2 lepas cover newspun dia keje lagi.. upload video... tu video yang kontrovesi dia la yang upload... hehe... nak buat mcm mana.. dia dapat sumber mcm tu.. broga ooo broga!!

Sorang lagi adalah Ustadz Cyberboron... entah kenapa aku nampak cool semacam je ustadz nie... dah la bawak pendamping kehulu kehilir... but seriusly cool... buat keje tengah2 malam buta.. jam 3,4 pagi time dia duk seronok menulis... ish, kalau aku time2 tu seronok gak menulis... but jenis yang merapu2 tahap layan aduka je... but ustadz nie boleh tulis berat2 waktu-waktu mcm tu... esok tau2 dah masuk jadi berita utama... rujukan beberapa laman pulak.. aiseh... respeks gile la ustadz... kene nuntut ngan orang2 lama gini... sebab gaya bahasapun ala-ala pejuang sastera beb... sedap dan lunak je baca.. lancar x de sekat2 mcm aku nulis... tertelan air liur nak pahamkan satu2 point... wakaka... tapi ada aku kisah??

Dan akhir sekali, Uncle Zorro... perghh org tua nie memang tahap atok2 super hero la... bayangkan dalam semua prog utama... boleh nampak dia nie buat keje... relex je ngan cerut paip dia... masa makan satey ngan calonpun dia lepak2 je... duduk atas batu gitu je... huahua... but tau2 keluar artikel yang memang nampaklah dia punya pemerhatian yang tajam... tua tu beb uncle nie... tapi tu la.. demi melihat malaysia yang jauh lebih baik... dia gagahkan jugak buat keje-keje tu... sekali la ngan anak dia si topeng... paling power bab amek gambar amoi comei... pastu gelabah gambar hilang dalam lat top... wakaka... seb baik ada bro anaz yang superb... wakaka...

Ok, aku rasa itu ja yang aku nak tulis.. hehe... bukan politik sangatpun.. sat lagi kalau aku tulis betul2 punya politik bloggers... terkejut lak korang... aku memang cri timing lepas semuanya reda bab bagan pinang, baru aku nak tulis... just nak abadikan kenangan bahawa benda nie pernah terjadi... makan2 jam 2,3 pagi... perghh x boleh lupa layan paling power dari ladang punya steam boat/food kat tepi pantai PD... huahua akan ku kenang sepanjang hayat!... thanks bro anaz... juga kedai makan bawah pejabat adil... thanks sapa2 belanja... markaz IT/bloggers yang ada just tilam nipis dan bantal serta kipas beli sendiri... haha... juga kak yang bayarkan harga duit hotel 2 malam terakhir... juga belanja makan ala2 harga 2,3 ratus... huahua... banyak gile!!... juga buat wak... yang kehulu kehilir layan peminat dia serata bagan pinang... sempat lagi layan aku dengan sangat baik... sori wak kalau ada apa2 buat x sedap hati ka.. lambat bangun ka... huahua.. cenangau dari team IT/bloggers... aku kenal lama dah, 4 tahun kot... so, x banyak aku nak komen dia nie... tau dah cara dia kerja... huhu... memang boleh jadi lone ranger paling berjaya... ummi yang juga superb... eh jangan lupa kalau boleh dapatkan ek ummi gambar den tengah makan2 tu... ummi ni, dia la duk berdua perempuan masa tragedi malaun malam2 buta duk memekak bawak motor bawah umur budak2 BN tu siap tetak2 pedang samurai lagi .. seb baik x dak apa2.. nak jadi cerita kereta bro anaz lak buat hal... hehe...x pe just another sumber berita beb... topeng n teamnya... uncle zorro.. MSK.. dan semuanya... U'all cool beb!!...

Akhirnya, cuma satu la.. aku nak cadangkan supaya bloggers adakan satu seminar politik... cara2 komunikasi berkesan antara bloggers.. sebab akhir2 nie aku nengok.. mcm dah x berapa ada kesatuan dalam penulisan antara bloggers... wak nyaris2 kene pancung just sebab video yang aku rasa x pernah ada kat tangan wakpun... ajijoi lak ngan MSK duk tarik2 rambut atas perkara2 yang kalau jumpa.. salam... say sorry... aku rasa settle.. but dipanjang2kan dalam blog... 2-2 betul.. dan 2-2 salah... tapi kalau kita dapat adakan seminar tu.. memang sangat cantik la.. bukan untuk pilihan raya kecil.. tapi untuk PRU 13 nanti... masa tu cabaran lagi hebat... pimpinan kita nengok mcm gelong dah... kita nie janganlah sampai bertekak sesama kita pulak... buang jauh2 yang keruh tu.. ambil yang jernih.. jangan ada dengki atau iri hati... sama-sama nak nengok malaysia yang jauh lebih baik.. elakkan label melabel... kita Bloggers PR... bukan bloggers PAS bukan Bloggers PKR.. atau bloggers DAP... kita bloggers PR!!...

p/s: sebenarnya aku ada tulis panjang gile postmoterm Bagan Pinang dari kaca mata aku.... tapi since rasa mcm x sesuai lak nak publish ... entahlah... aku rasa banyak sangat punca n pincang.. kalau aku publishpun x kan ada pimpinan yang baca... so, aku akan just email pada pejabat Agung PAS... harap2 ada la yang sudi baca... ala2 rahsia parti la nie.. hauhua

3 comments:

matsamankati said...

Bila aku dapat tau urusan bloggers ni diberikan kepada blogger 'tttuuut', aku tak mau masuk campur. Dan aku dah bagi warnig kat dua tiga member sebelum ni, dari Permatang PAsir lagi. Tapi masih ada yang percaya sangat kat 'blogger' ni. Akhirnya?

Dan aku tak setuju bila ada team MSK atau Team Albanjari. Pasai apa nak ada dua team? Masa kat Bukit Gantang, semua satu team. Tapi bila dah sampai kat Permatang Pasir, dah ada dua team. Dan masa kat Permatang Pasir, yang paling aku tak suka ialah apabila ada dua perjumpaan. Satu perjumpaan denagn blogger, dan satu lagi perjumpaan dengan blogger Pas. Mengapa diasingkan?

Sejak itu aku tak minat nak pergi PRK.

bumblebee said...

najiberg.. this artile i like very the much~~

daeng ramli akil said...

Salam saudara,
Hati-hati apabila baca kata-kata para mutfi. Mereka bergaji. Kata-kata mereka pun bergaji. Ibnu Khaldun, pengarang Mukadimah berehat daripada kerja makan gaji bagi memastikan karyanya suci dan bukan bergaji.

Related Posts with Thumbnails